miercuri, 10 iunie 2009

Ignore

De mult timp vroiam sa tratez un subiect mai delicat, si anume prietenia.
Am trecut prin diferite incercari la viata mea legate de acest subiect si am avut parte si de prieteni buni si mai putin buni.
La gradinita,am avut prietenuta mea pe nume Geta,de care cred ca am mai scris pe blog.Chiar,voi posta o poza de la gradi si in caz ca vreodata Geta va gasi aceasta poza,sper sa ma contacteze.Nu mai stiu cum arata,nu stiu s-o identific in poza.



La Pedagogic am fost prietena cu toata lumea,dar prima si cea mai buna prietena a mea a fost Raluca, dupa care a urmat Adela. Nu eram niciodata implicata intr-o relatie de prietenie cu 3 persoane. La un moment dat,intervine gelozia si o persoana poate fi neglijata. Asa am patit si eu la un moment dat, si acelasi lucru l-am patit si la liceu cu colega care speram sa fie "numai" prietena mea. Se poate observa un oarecare simt al proprietatii pe care-l am atunci cand tin la cineva.

La un moment dat,in ciuda convingerilor mele,am ajuns sa fac parte si eu dintr-un trio. Totul a fost bine si frumos pana cand am ramas duo, iar cand persoana de langa mine a inceput sa raceasca relatia cu mine a fost cireasa de pe tort.
Nu intelegeam de ce,ce am facut,ce n-am facut....Erau mereu aceleasi intrebari in capul meu. Cum poate un om sa-si schimbe atitudinea peste noapte? Ma gandeam ca poate am facut un gest nepotrivit sau ceva....stiam ca totul se rezolva daca exista sinceritate in comunicare,dar la mine nu mai exista nici macar comunicare. M-a durut...mult timp m-a durut...Cand o vedeam,imi punea mereu aceleasi intrebari. Oare cu ce am gresit?
Ei bine,nici pana in ziua de azi nu stiu adevaratul motiv,stiu doar ca dupa un an de zile de tacere mi s-a spus ca "nu mai avem nimic in comun". Cum vine asta?Azi esti persoana cu care rad ore in sir si careia imi povestesc cele mai intime ganduri si de maine nu mai am nimic in comun cu tine???

In fine,nu asta era ideea acestei postari. Acum, unul dintre prietenii mei este pus cam in aceeasi situatie, si fara sa vreau ma doare. Cum poate un om care facea parte din familie si venea in casa ta ca la el acasa,brusc si dintr-o data sa dispara din peisaj??? Cum e si iubirea asta? Te-am iubit sambata cand am petrecut cateva ore impreuna la terasa, te-am iubit duminica atunci cand am mers la tine la masa,luni iti mai dau un semn de viata,dar de marti pana vineri uita-ma,ca n-am timp de tine. Cum poti ca dupa atata timp in care familia mea a fost si familia ta,sa fii atat de nesimtit si sa nu mai dai nici macar un telefon,sau un mesaj,sau un mail,sau chiar un BUZZ pe messenger. Sunt atatea poasibilitati de comunicare.De ce trebuie sa fie ruptura brusca? Sa treci de la lapte si miere la amar???Poti sa treci de la miere la dulce,la mai putin dulce, la sarat.....astea chiar sunt gusturi placute...inainte sa ajungi la amar. Chiar daca simti ca ceva nu mai merge,e datoria noastra sa comunicam.Doar de aceea suntem oameni,sa comunicam.Si racirea se poate face treptat si de la sine. Colac peste pupaza,te las,dar nu te las si mai rasucesc din cand in cand cutitul in rana,ca sa fiu sigur ca totusi,daca ma razgandesc,am la cine sa ma intorc.
Ce minte diabolica mai poate fi si asta?
Acesti asa zisi prieteni,sunt niste oameni fara suflet care nu merita nici macar un zambet de-al nostru. Si culmea,cine se streseaza la fazele astea? Tot noi,ca doar nu cei care procedeaza astfel.
Sunt de acord ca raul trebuie taiat de la radacina. Sunt de acord ca atunci cand o prietenie nu-ti face bine, trebuie s-o abandonezi,dar inainte de toata,trebuie sa vorbesti cu acea persoana de langa tine...
Sa fie fiecare impacat cu gandul si sa fie capabili sa se salute pe strada.
Sunt foarte revoltata si n-am reusit sa exprim tot ce vroiam.

13 comentarii:

  1. Prietenia e cu adevarat un subiect delicat. Nici eu nu imi explic cum se racesc relatiile de prietenie de la o zi la alta sau chiar asa cum ai spus, peste noapte. Cei care au fost candva prieteni acum se evita sau sunt indiferenti. Oare le lipseste ceva? Au nevoie de schimbare? Chiar nu stiu.
    La fiecare sfarsit de ciclu gimnazial, mi-am pierdut cea mai buna prietena. A plecat pur si simplu sau nu ne-am mai vorbit. De la ultima data, cu parere de rau spun ca nu am mai avut o prietena sau prieten foarte bun. De genul: BEST FRIEND. Acum, se intrevede ceva prietenie... insa va pleca si ea. E greu sa vezi ca nimic nu dureaza,nici macar prietenia. Poate ca sta in firea unor oameni sa fie... oarecum... egoisti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Prietenia inseamna si responsabilitate. Prietenia trebuie cultivata, intretinuta cu maxima grija, e o cautare spre un echilibru intre doua persoane...iar asta o invatam mai devreme sau mai tarziu, dar inevitabil dupa ce am pierdut cativa prieteni, dupa ce am gresit in fata cuiva, dupa ce n-am avut grija de cineva asa cum merita. NU cred ca trebuie sa fim triste, furioase, sa dam "ignore", fiecare are drumul propriu in viata, trebuie doar sa invatam ceva de la fiecare prieten sau prietenie, sa continuam sa le pretuim chiar dupa ce s-au incheiat, iar daca asta e reciproc, cine stie, poate prietenia poare reinvia peste ani redescoperind o persoana mai calda, mai matura, mai responsabila. Cred ca prieteniile se racesc din tinereasca dorinta de a cauta ceva mai bun, eventual mai cool :), de o nevoie inexplicabila de libertate si fuga de responsabilitate, fara a sti ca cel mai cool lucru e sa ai un prieten care sa te asculte si sa te ajute la nevoie. Parerea mea :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoase comentariile...va multumesc mult.Intr-adevar traim intr-o lume tot mai egoista si prin urmare si prietenii sau amicii sunt mai egoisti.Poate si noi suntem egoisti la randul nostru si nu ne dam seama.E mai usor sa vedem paiul din ochii altora decat barna din ochii nostri.Totusi,eu sunt pe o persoana care a intretinut prieteniile,am luptat pentru ele...Oricum,chiar daca relatiile se racesc pentru a cauta ceva mai bun,nu se racesc brusc....ci in timp.Si se sting si nimeni nu sufera.Nu-mi explic atitudinea asta a celor care-ti intorc spatele dupa o prietenie frumoasa...Ok...s-a terminat,dar nu mai suntem in stare nici pentru o discutie cliseu:Ciao,ce faci?cum esti?
    Eu va spun din start.Cine ma mai face sa sufar le dau ignore.Si cred ca indiferenta doare cel mai tare.Nu sunt o fire razbunatoare,dar nici nu vreau sa fiu calcata in picioare de toata lumea.
    Vreau sa fiu o persona capabila de iubire si nu sa plang si sa tanjesc dupa trecut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am priceput ce zici tu, dar mi se pare de o ipocrizie inexplicabila sa se schimbe lucrurile de pe o zi pe alta.

    Poate pentru ca nu am trecut prin ceva asemanator... Prieteniile care mi s-au stins, au urmat un proces de diminuare a intensitatii si doar apoi au aparut punctele de suspensie in mod natural.

    Intr-adevar e nevoie de efort, ca si pentru orice tip de relatia, pentru a mentine prietenia la acelasi nivel, in timp.

    Pe de alta parte, trebuie sa ai cu adevarat o minte diabolica, sau dimpotriva creierul cat o aluna ca sa faci schimbarea de 180 de grade fara niciun motiv.

    Tind in continuare sa cred ca intotdeauna exista un motiv. Intemeiat sau inchipuit, el exista. Faptul ca nu l-ai aflat nici pana in ziua de azi, si explicatia a fost ca nu aveti nimic in comun... e pur si simplu aiurea.

    Apropo, cand ai avut vreme sa scrii? Parca erai ocupata cu lucrarea de licenta :-P

    RăspundețiȘtergere
  5. Sergiu,amore mio....ma bucur sa vad ca te implici in acest blog...
    Sunt de acord cu tine,intotdeauna exista un motiv,si faza ca nu mai avem nicmi in comun de pe o zi pe alta,n-am inghitit-o eu,dar nu mai imi pasa.Acum e prea tarziu..nici nu mai vreau sa stiu motivul...It's over now....
    Dupa cum vezi,am scris intr-o seara...m-a lovit inspiratia din cauza acelui prieten care are o problema asemanatoare.Sa nu fii gelos,te rog!!!
    Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anca,ai mare dreptate prin ce ai scris...si ma bucur ca ai scris despre acest subiect pentru ca si eu m-am confruntat cu astfel de situatii.prietenia pentru mine conteaza foarte mult!si eu pe parcursul gimnaziului am avut prietenii foarte bune dar care s-au stins incet,incet...probabil pentru ca nu am fost la acelasi liceu...poate din cauza ca aveam de acum alti colegi..eram la scoli diferite..si ai dreptate in privinta geloziei in prietenie...cand intervine o a treia persoana intr-o prietenie,intervine si gelozia.asta am trait-o pe proprie piele..dar incet am inceput sa scap de ea.si prietena mea m-a facut sa-mi dau seama ca e o gelozie prosteasca,copilareasca care nu-si are sensul.pentru ca o persoana nu o poti tine numai pentru tine,dar momentele,bucuriile pe care le traiti impreuna sunt unice,pe care nu le mai imparti cu nimeni..si pe mine indiferenta ma doare cel mai tare!mai tare decat mi-ar spune cineva ca nu ma place sau nu simte ce simt si eu pentru acea persoana..faptul ca se ascunde si nu poate sta online pe mess de frica sa nu cumva sa-l abordez..mi se pare cea mai mare prostie!pentru ce sa te ascuzi atat?..cred ca oamenii in firea lor le este frica de nou si sa incerce ceva nou..si suntem egoisti pentru ca dorim ca unele persoane sa fie doar pentru noi!si asta nu e bine!trebuie sa invatam sa impartim!cum ai mai scris si de prietenii care ne sunt niste ingeri..prietenii vin in viata noastra,iar dupa ce isi termina misiunea pleaca...cred ca asta s-a intamplat si cu prieteniile din gimnaziu,liceu..etc.trebuie sa fim increzatori si sa ne bucuram din plin de prieteniile pe care le avem!
    Numai bine si succes la lucrare!
    te pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Frica asta..nu stiu ce sa fac,sa rad sau sa compatimesc persoanele care dau dovada de astfel de lasitate.Hai ca se intampla sa stai pe invizibil cand ai treaba,dar cand iti dai seama ca sta pe invizibil numai pentru tine,e chiar de ras.Dar,am intalnit si persoane care stau online si nici macar nu-ti raspund la salut,sau cu care incep o conversatie si nu o mai termina,pur si simplu...Frica de abordare?De ce?E chiar o prostie.Poate ca e doar dorinta de conversatie,de a impartasi trairi cu o persoana care crezi ca le intelege si cu care simti ca esti pe aceeasi lungime de unda.
    Prietenia e un subiect foarte complex.....as vrea sa pot exprima tot ceea ce simt,dar nu-mi ajung cuvintele.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca fiecare ar putea sa zica aceeasi istorie din gradinita/scoala primara/gimnziu/liceu..ne gasim oameni nemaipomeniti pe moment, in clasa sau in scoala si ii pierdem la sfarsit, cand drumurile noastre se despart. E general valabil.

    Dar eu cred ca cel mai mult conteaza prieteniile acelea pe care ti le faci in afara scolii.
    In general, o relatie de orice fel merge atunci cand amandoua partile sunt dispuse sa comunice si sa dea de la ei pentru ca totul sa mearga bine: e dispus oricare sa fie sunat in toiul noptii pentru ca cel de-al doilea a suferit o dezamagire si are nevoie de un umar; fiecare e dispus sa se gandeasca in primul rand la binele celuilalt, nu la al lui personal..chiar daca nu ma incanta sa-mi petrec ziua de azi cautand inel de logodna sau pantofi pentru nunta lu` varu` X, fac asta pentru tine, pentru ca mi-ai cerut ajutorul, iar eu tin la tine si vreau ca tu sa te simti bine in preajma mea si sa ma simti aproape; renunt la leneveala in dimineata de sambata ca sa ma intalnesc cu tine sa-mi povestesti cat de prost te-ai simtit la intalnire cu tipul ala, chiar daca pe mine m-a parasit prietenul asta seara si sunt distrusa pe dinauntru..poate vei avea timp sa ma asculti si pe mine mai tarziu.

    Cred ca tot ce vreau sa zic este ca ar fi bine sa ne pese de cel de langa noi in primul rand, in limita posibilitatilor si pana nu se intrece masura, evident! Iar daca acest serviciu ne este returnat, atunci incepe o prietenie sanatoasa.

    O prietenie sanatoasa este si atunci cand nu te astepti ca celalalt sa faca ceva neaparat. Rationamentul e simplu. Atunci cand te astepti ca o persoana sa faca un anumit lucru, te simti groaznic daca nu`l face. In schimb, daca nu te astepti la acel gest, in cazul in care nu il face, nu pierzi nimic pentru ca nu ti-ai dorit acest lucru, iar daca il face, e ca si cum ai primi ceva pe gratis, extra, in plus. Ai un sentiment de multumire. E ca atunci cand primesti un cadou nu pentru ca e ziua ta si nici pentru ca ai facut ceva bun..il primesti doar asa, pentru ca insemni mult pentru cineva.

    Una dintre cele 7 legi spirituale ale succesului ale lui Chopra era legea detasarii, care spunea: "Astazi imi propun sa fiu detasat. Ma voi accepta pe mine asa cum sunt si ii voi accepta pe cei din jurul meu asa cum sunt. Nu voi impune nici o solutie fortata unei probleme, generand astfel noi probleme. Voi participa la evenimentele din jurul meu cu o implicare detasata. [...] Imi propun sa patrund in campul tuturor posibilitatilor si anticipez deja fascinatia care apare atunci cand esti deschis fata de o infinitate de optiuni. Imi doresc sa experimentez aventura, magia si misterul vietii, sa ma amuz si sa ma joc."

    Si in plus, totul porneste de la noi. Daruieste neincetat! Daruieste neconditionat!
    La un moment dat, toate se vor intoarce inapoi la tine. Prin aceeasi persoana, sau prin altele. Ideea e ca se vor intoarce. E una din legile Universului.

    Poate sunt prea multe legi :P dar spre uimirea unora, functioneaza!
    Azi mi-au spus doua persoane ca ma iubesc..fara sa le cer asta. Si desi anul trecut am dat totul din mine pentru o persoana care nu mi-a inapoiat nimic, anul acesta o alta persoana a facut de doua ori acelasi lucru, pentru mine. Ce sentiment placut poate sa fie!

    Multi pupici! Ca stiu ca si tu ne dai multi :* ;)

    RăspundețiȘtergere