marți, 10 mai 2011

Dependenţa de Facebook


Am simţit-o de mult timp... A intrat în viaţa mea fără să vreau şi m-a atras cu ideea comunicarii şi menţinerii relaţiilor la distanţă, apoi au apărut jocurile, aplicaţiile şi toate celelalte.
M-a atras în această capcană în care mă afundam tot mai mult, dar nu făcea parte din pachet fişierul UNINSTALL pentru mintea mea, deoarece, la orice oră pot să-mi şterg contul, dar oare vreau? Am atâţia prieteni, atâtea contacte pe care nu vreau să le pierd astfel încât nu pot renunţa la cont. Din fericire pentru mine, un prieten mi-a vorbit despre fericire. Da, fericirea este o alegere a noastră, nu depinde de factorii externi. Întrebarea este, vreau să fiu fericită?
DA, VREAU ! Şi cum pot să fac asta? Foarte simplu, din acest moment aleg să fiu fericită, să trăiesc prezentul, fiecare clipă cu o intensitate maximă şi să nu ma amăgesc aşteptand ca viitorul să-mi aducă ceva mai bun, pentru că viitorul se va transforma în prezent şi noi tot spre viitor vom privi, tot zilele alea bune le vom aştepta mereu şi nu vom fi în stare niciodată să trăim clipa şi să fim fericiţi.
În fiecare zi, când îmi deschideam internetul, tendinţa mea era să intru pe facebook, să mai vad cine ce a mai făcut, să văd poze, să văd cum îşi petrec alţii timpul. Mă simţeam mai fericită? Nu... În schimb iroseam timpul degeaba şi uitam de prezentul meu, clipa mea, uitam să trăiesc aici şi acum.
Azi am primit un link cu un articol foarte interesant despre dependenţa aceasta a noastră de facebook. Boala, pentru ca e deja o boală, se numeşte F.O.M.O (Fear of Missing out). Este de fapt teama că se întâmplă lucruri interesante la care tu nu participi. Alţii trăiesc intens tot felul de experienţe, în schimb tu stai acasă şi rămâi spectator la viaţa lor şi până la urma esti spectator şi în faţa viaţii tale, în care ar trebui să fii personajul principal, chiar şi regizorul. Te complaci în starea ta de "dolce far niente" şi lasi viaţa să treacă pe lângă tine suspinând după viaţa altora.
Dar facebookul arată viaţa reală a celorlalţi? Din experienţă personală pot spune că pe această pagină de facebook îmi afişez doar selecţie din viaţa mea: pozele cele mai bune, stările cele mai bune, evenimentele cele mai bune etc. Deci, oarecum, arăt altora ce bine mi-e mie în fiecare zi, aşteptând ca unii sau alţii sa-mi dea like. Ce? Viaţa mea se rezuma la simple clickuri?
Un exemplu:
Stau acasă. Sunt puţin tristă şi simt că vreau să fac ceva interesant. În loc să mă ridic din pat şi să ies afară să mă bucur de viaţă, deschid laptopul, ma conectez la internet, intru pe facebook. Mă uit să văd ce face lumea. Văd nişte poze postate de o prietenă din excursia de săptămâna trecută. Îmi spun: ce fain!!! Şi mie mi-ar fi plăcut.... Deja îmi imaginam ce bine m-aş fi simţit şi eu acolo.
Văd că cineva îşi pune la status că îşi plănuieşte concediul în nu ştiu ce ţară exotică, sau altul îşi schimbă statutul relaţiei sau încă o prietenă care e însărcinată şi postează pe site prima fotografie a copilului făcută la ecograf. Şi imi spun....ce fericiţi sunt prietenii mei! Toţi sunt împliniţi, numai eu nu. Ce viaţă monotonă am!!! Şi e chiar aşa? Eram tristă înainte. M-a ajutat cumva facebookul să-mi schimb starea? NU!!!! M-a ajutat să mă afund mai mult. Şi ca să nu fiu singura ratată din această lume, îmi caut şi eu o poză super tare, îmi pun un status super interesant, îmi schimb şi eu de ochii lumii statutul relaţiei şi gata.... Acum pot sa inchid liniştită calculatorul... Starea mea s-a schimbat cu adevărat? Nu...eu sunt la fel, dar alţii care vor intra pe facebook ca şi mine, vor găsi şi viaţa mea la fel de super interesantă cum am descoperit-o eu pe a altora şi nu voi face decât să prelungesc lanţul acesta şi îi voi face pe alţii să se simtă naşpa...
Îmi spunea cineva în glumă că boala poate fi tratată mai uşor atunci când are un nume. Ei bine, există un nume FOMO şi chiar dacă unii o negaţi, ea există şi se manifestă la intensităţi diferite la fiecare în parte.
Putem evita această boală conştientizând că pe reţelele de socializare, postările spun nu neapărat realitatea, ci cum ar vrea să fie oamenii. Postările sunt doar selecţii din ceea ce ni se întâmplă, chestiile super tari cu care vrem să ieşim în evidenţă. Pe facebook vrem ca viaţa noastră să fie ireală pentru că uităm să trăim în lumea reală, AICI şi ACUM...De ce să ne temem că ratăm moduri interesante de a ne petrece timpul? Cine măsoară acest lucru? Conform căror standarde un lucru este mai interesant decât altul? În societatea de azi, lucrurile mai interesante sunt cele pe care le face toată lumea, că doar aşa e la modă. Suntem manipulaţi să fim aşa cum ne vrea societatea. Chiar nu vrei să fii tu şeful?
Încerc "să mă las" de facebook ca de un drog. Am reuşit deja de săptămâna trecută să-mi scot acest obicei din viaţa de zi cu zi şi, chiar dacă a fost greu, mă simt mai bine. Nu renunţ la facebook, dar aleg să-l folosesc atunci cand vreau eu, când chiar am nevoie. Aleg să nu-mi mai irosesc timpul preţios plantând legume virtuale pe farmville, aleg să nu mai pierd timpul pregătind reţete apetisante in bucataria virtuală, aleg să nu mai dau like la cauze care nici măcar nu au vreo finalitate şi nu ajută cu nimic, aleg să-mi petrec timpul in cel mai interesant mod posibil, in modul meu, aleg să-mi exprim starea de spirit cu cine vrea să ştie cu adevărat cum sunt... etc
Aleg, aleg, aleg... Aleg să fiu fericită. Totul ţine de timpul prezent. Aleg să trăiesc clipa, AICI şi ACUM!

7 comentarii:

  1. Bag pl in facebook lor si cine la inventat. Peste tot numai facebook auzi .... Ce pula mea faci daca stai 12 ore pe facebook? Peste tot aud , fraiere vino si tu pe facebook ca e smekeriiie, sau fraiero astept un like! cu L mare!!!. Cand a aparut facebook ei se jucau cu pl in hi5. Poate auzi peste 1 an , la angajare sa iti ceara adresa de faceebook. Sau cand te duci la magazin sa iei pe datorie cu adresa de facebook :-j ... BAG PULA IN FACEBOOK!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. disperatule ala e limbaj pe tine. ok facebook-ul iti rapeste timpul dar nu trebuie sa fi fustrat si sa injur ca disperatul... ca iti provoaca dependenta si etc...

      Ștergere
    2. Multumesc pentru comentariu Anonim@2....Am vrut sa sterg acest comentariu colorat al celui de dinainte, suparat pe viata si pe facebook.Dar, fiecare are libertatea sa spuna ce vrea, dar si sa aiba/sau sa nu aiba un cont de facebook.
      Internetul in general provoaca dependenta, dar cred ca daca e folosit cu masura si atata timp cat nu renuntam la lucruri concrete, reale pentru virtual, totul este sub control.
      In prezent, intru pe facebook in fiecare zi, dar am lasat-o mai moale cu informatiile despre ceilalti, despre mine... Trebuie sa avem grija ce urme lasam in spatiul virtual, deoarece ele raman stocate undeva si noi nu le vom mai putea sterge niciodata...Sa fim responsabili pentru alegerile si actiunile pe care le facem.

      Ștergere
  2. offfffff si eu vreauu sa scap de facebook .........cine ma poate ajuta va astept la id de mess : crash.over01 ,,, va multumesccccc ...........

    RăspundețiȘtergere
  3. Sall,tot eu sunt id:crash.over01 ,tot nu am scapat de facebook ,vad bine kum imi pierd aiurea timpul pe FACEBOOK,imi dati macar niste ideei cum sa scad orele de stat pe facebook?? stau cam 3-4 ore si cand ies park sunt scos din priza.........cate ore ar trebui sa stau pe net si atceva sa fak inafara de facebook??VA ROG AJUTATI-MA !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crash, tine numai de tine. Toata lumea te poate ajuta cu sfaturi care mai de care. Tu esti singurul care poti face schimbarea. Pune ceasul sa sune si deconecteaza-te de la net...Iesi afara din casa, citeste o carte,invata, fa-ti teme, fa sport, fa-ti ordine intre lucruri, comunica cu altii pe viu....Traieste!!!! Primele 10 zile va fi cumplit de greu...vei vrea sa renunti...in urmatoarele 10 zile va fi un pic mai usor...Dupa 20-30 de zile, mintea se obisnuieste cu noul obicei. E ca si cum prima data ai merge pe o carare, apoi pe un drum de piatra si apoi pe unul asfaltat. Suntem invadati si obligati sa depindem de niste amarate de mijloace de comunicare. dar, afla ca noi controlam acest lucru...nu internetul ne controleaza pe noi. Putem sa fim interesanti si daca nu ne postam toata ziua poze cu noi sau statusuri cum ca mergem la dus sau la masa...crede-ma, lumea poate trai si fara aceste informatii. Traieste clipa..realitatea...fii recunoscator pentru ca poti sa te misti, poti sa respiri, poti sa vezi, sa auzi etc....Virtualul este o mare capcana. Odata ce inveti si experimentezi ca facebookul este un drog..odata ce vezi ca se poate trai si fara...te vei elibera, te vei simti liber si nu un sclav al celor din jurul tau. Fii liber! Traieste! Curaj!!!! Tu alegi cat sa stai pe internet. Nu-ti irosi viata online!
      Si un sfat...nu inlocui facebookul cu jocurile pe net sau pe calc...Cred ca nu vrei sa-ti creezi o alta dependenta virtuala.
      Iti multumesc ca iti pasa. Sa-mi scrii cand ai reusit ;)

      Ștergere